Wat is een “Team”?

Wat is teambuilding nu eigenlijk precies?

TEAM: een team is een groep mensen die werkt aan een gezamenlijk gemeenschappelijk doel, waarbij ze voor het resultaat van elkaar afhankelijk is.

Vooral dat laatste deel is zeer belangrijk om in gedachten te houden. Als je namelijk voor een goed resultaat van ELKAAR afhankelijk bent is het erg belangrijk dat je binnen dat team volgens bepaalde normen en waarden met elkaar omgaat. Dit houdt ook in, dat je elkaar helpt als je ziet dat een collega het even niet meer weet. Hoe beter jullie als team in staat zijn om elkaar aan te vullen en te versterken des te beter zal het resultaat uiteindelijk zijn. Dit gaat natuurlijk niet lukken als er grote of diepe conflicten tussen jullie in staan.

Teambuilding betekent letterlijk “het bouwen aan een team”. Dit wil niet zeggen dat je maar zoveel mogelijk mensen met verschillende kwaliteiten aan je team moet toevoegen maar wél dat je met je team méér inzicht en begrip in en naar elkaar probeert te krijgen.
Als er al grote conflicten zijn ben je in feite al te laat om nog een teambuilding te gaan doen! Om die conflicten juist te voorkomen organiseert men een teambuilding.

Het is belangrijk voor een team om elkaar wat beter te kennen. Als je namelijk iets meer van elkaar af weet en je weet wat de ander bezig houdt, of wat zijn/haar drijfveren zijn, dan kun je daar rekening mee houden. Als je hier rekening mee houdt, dan zal stress en/of frustratie door jouw gedrag vaak voorkomen kunnen worden waardoor mensen juist wél op “speaking terms” blijven. En dat is belangrijk want tenslotte hebben we allemaal hetzelfde doel…! Uiteraard is iedereen verantwoordelijk voor een kleiner onderdeel van dat doel maar het einddoel is alleen maar haalbaar als ALLE onderdelen uiteindelijk goed bij elkaar komen.

teamiloka1We hadden tijdens het afgelopen jaar ondervonden dat we elkaar wel kenden maar toch meestal met dezelfde mensen samenwerkten. Dit is ook wel logisch, gezien de turnzaal in twee delen verdeeld is, en we met 5 verschillende groepen werken.

Inge had een aantal spelletjes voorzien… HELP, waarom hebben we het in godsnaam aan haar gevraagd (dit hoorde ik verscheidene mensen denken, toen ze de opdrachten kregen….(smiley), maar iedereen heeft fantastisch meegewerkt, samengewerkt, in groep opdrachten vervuld, … We hebben weer eens met zijn allen bewezen, dat onze leiding één grote familie is!!!

De eerste opdracht: bouw een nestje en het vogeltje dat erin zit, mag ik niet meer kunnen zien… Precies 3 minuten later waren alle vogeltjes verstopt en hoe hard ik (Inge) ook probeerde, ik kon ze niet zien.

teamiloka4

Toen kwam het ons allen bekende spel: overlopen met een knikker, bal en… tennisbal op een lepel die je in je mond moet houden. Iedereen keek scheel, maar kwam toch goed aan de overkant. Michael en Jordy probeerden een nieuwe techniek uit: al sluipend… en kwamen als eerste aan.

Toen was het de beurt voor iets rustiger: een quizje … over… de mestkever! Volgens Jordy: algemene basiskennis, maar die bleek voor de meeste toch niet echt op peil, want geen enkel groepje haalde 10 op 10.

Een liedje fluiten op een schelp, volgens Marc “simpel”, bleek een “kei moeilijke” opdracht. Michael wou zelfs niets meer antwoorden, want dan gingen zijn vingers niet meer juist staan. Hij was dan ook de enige, die een “fluitachtig geluid” voortbracht.

Toen was het tijd om je lievelingstoestel te omarmen en je partner over jou te horen vertellen. Yana en Jana spanden hierbij de kroon. Jana lag op de trampoline alsof ze niets anders deed in haar leven en Yana vertelde zo’n mooi verhaal over opgroeiende Jana en Trampo, dat iedereen erin begon te geloven.

Dan moesten ze ook nog een touw aan hun lichaam knopen, met onderaan een parel en dit door boven een wijnfles (die volgens Michael beter vol had kunnen zijn…) hurken en dan proberen om de kraal in de fles te krijgen. Rare toestanden krijg je dan…

Toen vormden we wat grotere groepen en gingen we “dikke mat verplaatsen” doen. Eerst een stuk lopen, je dan op de mat gooien, zodat deze door jouw gewicht naar voor schuift en ze proberen als eerste de overkant te bereiken… op het einde zei Yana:” Dat doe ik NOOIT meer” . Iedereen had het leuk gevonden, maar het is inderdaad ZEER vermoeiend.

We weten als leiding allemaal, dat je een toestel niet alleen kan zetten en ook rond dit thema deden we een spel. Je moest telkens roepen hoeveel mensen je nodig had om een toestel te verplaatsen (dit stond op een kaartje) en dan moesten er zoveel personen hand in hand naar je toekomen en samen moest je terug.

Daarna een paar spelletjes per team: iedereen gaat in een hoepel staan, geeft handen en bindt alle voeten aan elkaar. Ik had dit spelletje opgezocht op YouTube en daar deden ze er bijna een half uur over, om met alle teamleden langs één kant door de hoepels op te schuiven, en zo uiteindelijk uit de hoepels te geraken, door elke keer maximum 2 voeten in een hoepel te zetten. Ons team deed dit op …..3 minuten. Ze besloten namelijk allemaal tegelijkertijd te springen,1,2,3, springen en ze vorderden dus supersnel. Proficiat superteam!

teamiloka2

Ook met de hele rij (handen vast) door een hoepel kruipen deden ze op enkele minuten, wonderlijk.

En dan als laatste: het konijnenkeutelspel, ik hoor het je al denken, bah! Nee hoor, nylonkousen gevuld vooraan en met een slingerdeel er nog aan, maken superzachte “keutels”. Die moesten zo snel mogelijk allemaal in het kamp aan de overzijde belanden. Er werd gegooid, gesmeten, … dat het een hartenlust was en juist voor het fluitsignaal, had Jordy alle keutels verzameld en gooide hij ze allemaal tegelijk naar het andere kamp, maar die gaven zich niet gewonnen en… deden hetzelfde op het fluitsignaal.

Dus de groep van Jordy verloor het eerste deel en kreeg een kleiner kamp te verdedigen. Opnieuw werd er door beide groepen heel hard gewerkt (nu mocht er niet meer verzameld worden), met als resultaat, dat beide groepen evenveel keutels hadden op het einde.

Iedereen was “pompaf”. Maar wat hadden we een pret gehad. Ik heb enorm hard gelachen die dag en hoop echt, dat ik dit volgend jaar nog eens mag organiseren. Super bedankt aan alle aanwezige leiding en hulpleiding, beter dan dit kon het volgens mij niet zijn:

ONS TEAM MAG ER ZIJN: ILOKA!!

teamiloka